Reclaim Your DNA

In Groot-Brittannië hebben verschillende organisaties de website “Reclaim your DNA” opgestart. Met de site willen ze iedereen helpen die vindt dat hij ten onrechte in de databanken van de Britse politie opgenomen werd en daarom zijn gegevens verwijderd wil zien. Op die manier willen ze druk zetten op de Britse regering om niet langer de dna-gegevens bij te houden van iedere Britse burger die om een of andere reden met de politie in aanraking is gekomen.

In de databank bevinden zich de dna gegevens van naar schatting een miljoen onschuldige Britten, waaronder ook kinderen. Je kan bijvoorbeeld reeds in de databank belanden door vals beschuldigd te worden van een klein misdrijf, zoals in het geval van een kind dat beweerde dat een ander aan haar haar getrokken had. Het afnemen van dna en vingerafdrukken en het opslaan van persoonlijke informatie maakt in Groot-Brittannië immers deel uit van de standaard procedure voor al wie in aanraking komt met de politie.

In december 2008 werd Groot-Brittannië hiervoor al door het Europees Rechtshof veroordeeld. De rechtbank oordeelde toen dat het bijhouden van dna en vingerafdrukken van wie geen misdrijf gepleegd heeft, een inbreuk op het recht op privacy is.De organisaties willen nu extra druk zetten op de regering om komaf te maken met deze illegale praktijken.
De website Reclaim your DNA is een initiatief van GeneWatch UK, NO2ID, Black Mental Health UK, ARCH en Open Rights Group.

1 REACTIE

  1. Well spotted. Niet alleen onschuldige Brits zitten in de database maar ook de nodige buitenlanders, opgepakt onder de miniemste voorwensels en zonder enig bewijs. Deze buitenlanders hebben nog minder kans om ooit uit zo’n database verweiderd te worden dan ingezetenen omdat bijvoorbeeld parlementsleden zich niet voor hen inzetten. Ondertussen worden dit soort databases lukraak uitgewisseld met Interpol, FBI etc. dus voor je het weet staat zo iemand op een terroristen data base in zijn eigen land waar misschien betere privacy laws gelden en men niet weet dat er een miljoen onschuldigen tussen de aankrachters en geweldplegers versholen zitten. meer…..
    http://www.facebook.com/group.php?gid=199558802231

Reacties zijn gesloten.