Moordende camerabewaking

Jean-Marc Manach gaat in zijn blog voor Le Monde in op nog maar eens een perverse kant van camerabewaking. Hij neemt het voorbeeld van de terreuraanslag in de metro van London. De bewakingscamera’s hebben de aanslag niet kunnen voorkomen, maar ze hebben wel geleid tot de dood van Jean Charles de Menezes. De jongeman werd doodgeschoten door de politie. Volgens de agenten leek de Menezes op één van de terroristen, zoals die te zien waren op de beelden van de bewakingscamera’s.

Het geeft opnieuw te denken voor de zin en vooral de onzin van camerabewaking. Ook al omdat de beelden van de moord op de onschuldige jongeman niet beschikbaar waren, wegens een “technisch mankement”. Toevallig …

Dezelfde blogpost begint overigens met een aanbevelenswaardig interview met Jean Pierre Dubois, voorzitter van de (Franse) Ligue des Droits de l’Homme.