Hoe de politie gsm’s traceert

Een vervolg op onze blogpost van een tijdje geleden over gsm’s en privacy.

In het Nederlandse Meppel zijn zeven jongeren betrapt voor het plegen van meer dan zeshonderd valse alarmmeldingen op twee maanden tijd. Niet echt opmerkelijk nieuws, behalve dan deze woorden van een zegsman van de politie:

“Omdat de jongeren steeds de SIM-kaart uit de telefoon haalden, zodat je alleen nog een 112-nummer kan bellen, dachten zij dat ze niet te traceren waren. Het tegendeel is waar. Middels een speciaal nummer dat met elk telefoontje wordt meegezonden, konden wij toch achterhalen wie de plegers van deze valse meldingen waren.”

Het “speciaal nummer” waarvan sprake, is de International Mobile Equipment Identity, kortweg IMEI, een meestal 15-cijferig nummer dat een gsm-toestel identificeert. De reacties op de blogpost van security.nl zijn overigens wel interessant om even door te lopen. We wisten het al langer, maar veel blijft er niet over van je privacy als je een gsm gebruikt.

Wie toch zijn mobiele gesprekken (in de mate van het mogelijke) wil afschermen, kan terecht bij de primer van MobileActive.org. Voor activisten die niet zo gediend zijn van luistervinken.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.