Small Sister voor anoniem mailen

Als reactie op onze post over de databewaringsrichtlijn kregen we verschillende vragen binnen naar de mogelijkheden om anoniem te mailen. Er bestaan verschillende manieren, maar wie we zeker kunnen aanbevelen is onze “kleine zus”. In Nederland was de bewaarplicht namelijk de directe aanleiding voor het Small Sister project, dat geheel anoniem e-mailen wil promoten en mogelijk maken. Security.nl besteedde er een tijdje geleden reeds een uitgebreid artikel aan. Je kan ook via een podcast beluisteren hoe anoniem mailen precies werkt.

Sedert kort is de software nu ook voor Windows beschikbaar. De truc van het Small Sister protocol is om te verbergen wie wat naar wie stuurt. Small Sister maakt daarvoor gebruik van Tor, een dienst die individuen via een wereldwijd netwerk van routers anoniem laat surfen. Elke router verwijdert persoonlijke informatie, waardoor het webverkeer niet meer naar een individu leidt. Op die manier kunnen noch de overheid noch de internetproviders achterhalen dat A met B communiceert. Verder worden ook alle berichten versleuteld.

Een initiatief dat broodnodig is, zeker in tijden dat de bewaarplicht in verschillende landen ingevoerd is en in andere landen zoals België op stapel staat. Steunen dus , die kleine zus.