Bits of Freedom is terug

Dit is goed en slecht nieuws in éen bericht. In Nederland gaat Bits of Freedom opnieuw de digitale burgerrechten verdedigen. De waakhond werd drie jaar geleden op non-actief gezet, maar is nu dus terug. Dat is het (zeer) goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat de nood aan een waakhond voor digitale burgerrechten nog een pak groter is dan drie jaar geleden. Veel mensen maken zich vandaag terecht zorgen over de toenemende verzameldrift en beperking van hun digitale vrijheid door de overheid en het bedrijfsleven. Zij constateren dat hun burgerrechten daarbij onvoldoende serieus worden genomen (en dat is nog licht uitgedrukt).

Bits of Freedom wil rond die thema’s een constructieve lobby voeren en actieve campagnes inzetten voor de verdediging van de digitale grondrechten van de Nederlandse burger. En dat is dus weer goed nieuws.

Overigens is er nog slecht nieuws. Nederland heeft nu wel zijn digitale waakhond terug, maar in België is er nog steeds niemand die de belangen van de burgers in het digitale tijdperk kan of wil verdedigen. Terwijl we ook hier onze bits of freedom hard nodig hebben.