Protest tegen biometrisch paspoort in Nederland

Vandaag is de laatste dag dat Nederlanders een gewoon paspoort kunnen afhalen. Eentje waarvoor je geen vingerafdrukken moet afstaan. Voor een heleboel mensen een stap te ver. Ook voor een zekere Gerrit Jan Rietstra, die dat absoluut niet ziet zitten.

“Het gaat mij te ver. Ik moet al verplicht een identiteitsbewijs op zak hebben. De chip die daarin is verwerkt, kan op afstand worden afgelezen door degene die daarvoor de apparatuur heeft. Camera’s volgen mijn doen en laten. Vroeger was ik een burger, nu ben ik misschien wel een verdachte.”

Rietstra opende een tijdelijke website en stuurde een persbericht rond dat onder meer werd opgepikt door Ravage digitaal en door NRC.

UPDATE 19 september
Vrijdagochtend trok Gerrit Jan Riedstra naar het stadhuis van zijn woonplaats Zutphen om er zijn nieuw paspoort af te halen. Een old school paspoort, dus niks biometrie zoals vingerafdrukken.
Het mag dan nog een  eenmansactie geweest zijn, er is wel ruim respons geweest. In Zutphen was hij vergezeld van een cameraploeg en in de media werd zijn actie ruim becommentarieerd – onder meer door verschillende deskundigen die nut, noodzaak, en betrouwbaarheid van het systeem betwijfelen. Dit is het soort eenmansacties waarvan we er jammer genoeg veel te weinig te zien krijgen.