Europa wil ons gedrag monitoren

Volgens Security.nl investeert de Europese Unie miljoenen in de ontwikkeling van technologie waarmee afwijkend gedrag op het internet en in het dagelijks leven gemonitord kan worden.

Project Indect” ontwikkelt verschillende programma’s die als een “agent” fungeren om informatie van websites, fora, fileservers, P2P-netwerken en zelfs individuele computers te verwerken en monitoren. Daarbij gaat het voornamelijk om “de automatische detectie van dreigingen en abnormaal gedrag of geweld.” Project Indect ontvangt meer dan 10 miljoen euro subsidie van de Europese Unie.

Een ander gesponsord project genaamd “Adabts“, wat staat voor de Automatische Detectie van Abnormaal Gedrag en Dreigingen in drukke Omgevingen, krijgt zo’n 3 miljoen euro subsidie van de EU.

In een reactie noemt Stephen Booth van Open Europe dit allemaal vrij beangstigend. “Deze projecten vormen een gigantische bedreiging voor de privacy en burgers moeten zich afvragen of de EU hier hun geld aan moet uitgeven. De EU mist voldoende controlemechanismen en er is geen bewijs dat iemand zich ooit heeft afgevraagd of dit in het belang van de burger is.”

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.