Videobewaking als een pervers spelletje

Zin om Big Brother te spelen? Dan kan je in Groot-Brittannië binnenkort terecht bij “Internet Eyes” . Dat bedrijf zoekt (binnen- of buitenlandse) vrijwilligers die bereid zijn via internet in verbinding te staan met vier bewakingscamera’s die op publieke plaatsen geïnstalleerd zijn.

Het is de bedoeling dat die surfers zo goed mogelijk in de gaten houden wat er op hun scherm (dus voor het oog van de camera’s) gebeurt. Wie daarbij een misdrijf opmerkt, maakt kans op de jackpot. Wanneer ze de eigenaar van de bewakingscamera (politie, bedrijf of winkel) verwittigen, scoren ze immers punten die uiteindelijk 1000 britse pond (zo’n 1100 euro) kunnen opbrengen.

Internet Eyes speelt daarmee in op recente rapporten die er op wijzen dat veel van de 4,2 miljoen Britse bewakingscamera’s nauwelijks  in het oog gehouden worden. De financiële stimulans van een wedstrijd zou dan moeten dienen om misdaadbestrijding terug de wind in de zeilen te geven.

Het “spel” wordt volgende maand uitgeprobeerd in Stratford upon Avon, maar de bedenkers van Internet Eyes hopen dat ze eind dit jaar camera’s over heel het land kunnen opnemen. Er bestaan zelfs plannen om vanaf volgend jaar ook camera’s van buiten de Britse eilanden op te nemen.

Ondertussen lokt het spelletje al flink wat tegenwind uit. Zo vreest de drukkingsgroep “No CCTV” voor het ergste.

“It is an appalling idea for a game and will create a snoopers’ paradise. It will not only encourage a dangerous spying mentality, but also could lead to dangerous civil rights abuses. What if a group of racists decide to send alerts every time a black person is seen on screen, and what’s stopping criminals using the cameras to scope out where to commit crimes?”

Ook verschillende burgerrechtengroepen hebben al hun bezwaren tegen het “snoopers’ paradise” laten horen.

George Orwell had het inderdaad niet kunnen voorspellen. Big Brother is nu niet alleen een dystopie of een voyeuristisch tv-programma meer, maar wordt binnenkort ook een pervers spelletje.

Lees het volledige artikel op Times online.