Cameraspotters in Etampes

Sedert een jaar duiken er ook in Etampes, een stadje ten zuiden van Parijs, steeds meer kleine witte bollen op in de straten. De ene keer plakken ze tegen een gevel, de andere keer hangen ze aan een verlichtingspaal of aan iets anders. Uiteraard gaat het om bewakingscamera’s, een fenomeen dat ook in Frankrijk aan een flinke opmars bezig is. Zo zouden er bijvoorbeeld in Etampes ondertussen al een honderdtal hangen.

Niet iedereen is even gelukkig met die kleine witte bollen. Nutteloos en duur, zeggen critici en daar hebben ze uiteraard gelijk in. In Etampes hebben ze er daarom een soort stadsspel van gemaakt, onder de titel “Souriez! Vous êtes filmés!”.

Het spel gaat als volgt:  je wandelt door de stad en je speurt de muren en de palen af op zoek naar die gemene witte bollen. Als je er een ontdekt, dan noteer je de exacte plek en als het even kan, dan neem je er ook een foto van. Je stuurt al die gegevens door naar de initiatiefnemers en die plaatsen de resultaten dan op een google map. Winnaar is diegene die de meeste camera’s gespot heeft.

Simpel toch, zo’n spel? Dat bovendien mits enige uitbreiding een leuk stadsspel kan worden. En waarmee je meteen ook de mogelijkheid creëert om de wildgroei aan bewakingscamera’s aan de kaak te stellen. Mooi toch?

Bug Brother

bugbrother

De cameraspotters van Etampes zijn overigens niet de enigen die zo’n hekel hebben aan bewakingscamera’s. Een van de ferventste critici (en tegelijk een van de boeiendste bloggers rond het thema surveillance) blijft nog steeds journalist Jean-Marc Manach. Zijn blog voor Le Monde, getiteld Bug Brother, is een absolute must voor iedereen die met meer dan een kritisch oog naar al die surveillance toestanden wil kijken. Mooi is bijvoorbeeld de manier waarop hij een recent rapport over het inzetten van bewakingscamera’s onderuit haalt. Volgens bepaalde kranten was het rapport een bewijs dat bewakingscamera’s werken. Maar Manach maakt duidelijk dat het rapport net het omgekeerde aantoont: het enige wat met zekerheid geweten is, is het kostenplaatje dat aan camerabewaking vasthangt. Er bestaat tot op heden geen enkele studie die heeft kunnen aantonen dat camerabewaking het aantal misdrijven doet dalen.

Het kan dus niet genoeg gezegd worden: camerabewaking helpt niet. Gelukkig dat er nog journalisten als Jean-Mac Manach en speelvogels zoals in Etampes zijn om ons daar nog eens aan te herinneren.