Bewakingscamera’s à volonté in Parijs

foto (c) Floze - klik voor meer uit de reeks Big Brothers

De gemeenteraad van Parijs heeft groen licht gegeven voor een plan om 1000 extra bewakingscamera’s te plaatsen. Daarmee is de stad nog een eindje verwijderd van het spookbeeld van de 65.000 camera’s die in Londen staan opgesteld. Toch hebben tegenstanders, verzameld in het Collectif Démocratie et Libertés, reeds aangekondigd dat ze hun verzet niet zullen staken. Voor hen is het plan deel van een beleid dat van elke burger een verdachte wil maken.

Het plan voor meer camerabewaking voorziet dat er binnen de twee jaar in Parijs 1.302 camera’s zullen hangen. Momenteel staan er in de Franse hoofdstad 293 bewakingscamera’s opgesteld. Daarbij komen nog de 9.500 camera’s die door de spoorwegen, metro en busdiensten worden beheerd en uiteraard ook de naar schatting 20.000 privé-camera’s. Het kostenplaatje van de bijkomende camera’s wordt geschat op 25 miljoen euro.

Het plan past ook in een project van de regering Sarkozy dat voorziet in een verdrievoudiging van het aantal bewakingscamera’s in Frankrijk. Redelijk ambitieus als je weet dat er sedert 2007 over het hele land niet minder dan 22.000 nieuwe camera’s werden geïnstalleerd. Het is duidelijk dat Sarkozy zich hierbij wel duidelijk laat inspireren door het Britse spookbeeld.

In een persmededeling wijst het Collectif Démocratie et Libertés nog eens op de gevaren van de toenemende camerabewaking. “Avec le développement des systèmes de surveillance et de contrôle de la population, ce sont nos droits et nos libertés qui sont en cause. L’enjeu primordial, c’est la société que nous voulons pour demain.” Voor alle duidelijkheid: dat is er eentje zonder permanent toezicht.