Rel rond actie tegen vingerafdrukken

In Nederland is een kleine rel ontstaan rond een actie tegen het afnemen en opslaan van vingerafdrukken voor paspoorten en identiteitsbewijzen. De actievoerders van Het Nieuwe Rijk willen vragen stellen rond het nut en de werkelijkheid ervan. Volgens hen druist de aanleg van een database met vingerafdrukken van op den duur alle Nederlanders in tegen het grondrecht op privacy. De verzameldrift ten behoeve van de veiligheid suggereert ook dat wij allemaal als potentiële verdachten worden gezien.

Het Nieuwe Rijk verspreidde vorige week een folder (klik hieronder op de afbeelding) waarin de overheid burgers zou adviseren hun Burger Servicenummer (BSN) op hun linkerarm te tatoeren. De satirische folder belandde in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de brievenbussen en lokte onder meer protest uit van staatssecretaris Bijleveld die de vergelijking met wat er zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelde, smakeloos noemde.

Eigenaardig genoeg heeft ze het daarbij enkel over de vorm en gaat ze nergens in op de argumenten van burgers die bezorgd zijn over het opslaan van vingerafdrukken in een centrale databank. Terwijl net daar het cruciale punt ligt van een debat dat nauwelijks gevoerd wordt. Maar nu dank zij Het Nieuwe Rijk onder de aandacht komt.