De “veiligste” crèche van België

Zoutleeuw heeft de dubieuze primeur dat het sedert kort beschikt over de best beveiligde kindercrèche van het land. Er is overal gewapend glas en ouders kunnen enkel binnen via sluisdeuren. Om die  te passeren moeten ze met een speciaal pasje drie deuren openen. Binnenkort worden er ook bewakingscamera’s geplaatst.

Volgens de uitbaters van de crèche was het na het drama in Dendermonde duidelijk dat veiligheid prioriteit nummer 1 is. “Als je een kinderdagverblijf opent, mag je niet op veiligheid beknibbelen.” Ook de ouders zijn naar verluidt “razend enthousiast” over de beveiligingsmaatregelen.

De uitbaters drukken er overigens op dat dit niet wil zeggen dat het er een gevangenis is. Een magere troost als je ziet dat een kindercrèche stilaan meer weg heeft van een versterkte burcht dan van een plek waar kinderen opgevangen worden. Met alle negatieve gevolgen vandien. Voor de ouders: onveiligheidsgevoelens die nog versterkt worden. Voor de omgeving: opnieuw een plek die zich letterlijk van de buurt afsluit. Voor de maatschappij: dat steeds minder plekken nog veilig zijn voor de veiligheidsindustrie (of angstindustrie). En dat alles terwijl al ten overvloede bewezen is dat dergelijke maatregelen geen enkele invloed hebben op het voorkomen van misdrijven.

Het enige pluspuntje, als je dat al kan zeggen, is dat de kinderen in een dergelijke crèche wellicht nog te klein zijn om er trauma’s aan over te houden. Hoewel we ook wel vraagtekens kunnen plaatsen bij ouders die dergelijke omstandigheden enthousiast onthalen. Het voorspelt in ieder geval weinig goeds voor de rest van de opvoeding. Bange ouders maakt immers bange kinderen. Dat belooft voor de toekomst.