Webwereld zet vijf privacyrampen op een rijtje

Webwereld zet (voor Nederland) vijf privacyrampen uit 2009 op een rijtje. Het zijn de usual suspects, met voorop in het rijtje uiteraard zoekmachine google. Verder ook de introductie van het paspoort met rfid-chip waarop persoonlijke gegevens en vingerafdrukken worden opgeslagen en waarbij de overheid als extraatje alle gegevens in een centrale databank bijhoudt. Ook verschillende staatssecretarissen en opsporingsdiensten komen aan bod, die met hun initiatieven en hun kortzichtigheid regelrechte nachtmerries voor de privacy blijken te zijn. Maar het meest opvallende noemt Webwereld de algemene verzameldrift: het actief worden van systemen die het kleinste detail van ons leven in de gaten houden.

Aan de kant van de privacyvoorvechters is het duidelijk minder druk. Toch was er in 2009 goed nieuws met de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom die nieuw leven werd ingeblazen en de nieuwe stichting Privacy First die onder meer een rechtszaak tegen de Staat voorbereidt over de centrale database van vingerafdrukken.

Die twee (en andere) organisaties zullen ook in 2010 meer dan nodig zijn. Want ondanks het indrukwekkend rijtje privacyrampen voor 2009, is er iets dat ons doet vrezen dat 2010 op het gebied van privacyrampen nauwelijks zal moeten onderdoen. Zucht.