CIA houdt sociale netwerksites in het oog

Volgens Wired is de CIA aandeelhouder geworden van Visible Technologies, een software bedrijf dat dagelijks een half miljoen sociale netwerksites monitort: blogs, online forums, Flickr, YouTube, Twitter en Amazon.

“Twitterati and other netizens should already know that their Internet musings are public and could potentially become fodder for intelligence analysts. But now U.S. spy agencies have officially invested in a software firm that monitors social media and half a million web 2.0 sites daily.

Wired has the breakdown on the recent investment move by In-Q-Tel, the investment arm of the CIA and other intelligence agencies. That cash is slated for Visible Technologies, a software firm that is helping Microsoft monitor Internet buzz surrounding Windows 7 and tracking online campaigns launched by animal activists against food manufacturer Hormel.”

Netwerken als Facebook worden (voorlopig) nog niet door Visible Technologies in het oog gehouden. Wie echter geïnteresseerd is in de relatie tussen Facebook en In-Q-Tel (de investeringspoot van de CIA) kan terecht bij Brainsturbator.

Ondertussen heeft de Electronic Frontier Foundation een klacht ingediend tegen de CIA en een half dozijn andere overheidsinstellingen voor de manier waarop sociale netwerksites in het oog gehouden worden.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.