Computers, Privacy & Data Protection Conference

Op 29 en 30 januari vindt in Brussel voor de derde keer de Computers, Privacy and Data Protection Conference plaats. De tweedaagse biedt een mooi en goed gevuld programma, met verschillende interessante paneldiscussies. Komen onder meer aan bod: surveillance in Frankrijk, strategieën en tegenstrategieën; intelligente transportsystemen en gegevensverzameling; de bescherming van persoonlijke data in Europa en België; enzoverder.
Wat ook boeiend belooft te worden, is de discussie rond “forgetfulness”:

The panel will address issues such as the possibility or impossibility of providing new technical, legal or social solutions to better protect forgetfulness (or to allow subjects to regain some control on their personal data).
Forgetfulness, or the right to be forgotten is often referred to as one of the essential dimensions of privacy. Forgetfulness is explicitly protected by privacy laws which require that data must not be recorded longer than the time needed for the purpose of the collection. This principle, however, is very difficult to put into practice at a time when storing information is so cheap and easy that it becomes the by-default rule and data is more and more disseminated over Internet, creating a new form of nuisance which has been referred to as ‘data pollution’. The overall result of this trend is a loss of control of the subjects on their personal data.

Het “recht om vergeten te worden” is in ieder geval een interessant concept. Het sluit aan bij wat we zelf een tijdje geleden nog “lof der onzichtbaarheid” noemden. De algemene verzameldrift blijft immers één van de meest opvallende en irriterende trends van de laatste jaren. Met onmiddellijk daaraan gekoppeld de vraag hoe we kunnen ontsnappen aan al die systemen die ons leven tot in het kleinste detail in de gaten willen houden. En hoe we zelf weer controle kunnen krijgen over onze eigen data. Het is iets waar we in dit pgzlog in de nabije toekomst zeker nog meer aandacht aan willen besteden.

Meer info, het volledig programma en de mogelijkheid om in te schrijven voor de conferentie via www.cpdpconferences.org.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.