Beeld van de week /// Naaktprotest tegen bodyscanners

Vorige week gingen leden van de Duitse Piratenpartij op bezoek in de luchthaven van Berlijn. Ze protesteerden er tegen de invoering van de bodyscanners. En hoe konden ze dat beter doen dan door vrijwillig uit de kleren te gaan. Het vijftiental (half)naakte demonstranten wilde daarmee nog eens duidelijk maken dat de naaktscanner een schending van de persoonlijke levenssfeer van passagiers betekent. Volgens partijvoorzitter Jens Seipenbusch van de Piratenpartij leidt de bodyscanner slechts tot een toegenomen gevoel van veiligheid, maar wordt het er niet werkelijk veiliger op.

Experts stellen bijvoorbeeld dat de bom die onlangs door een Nigeriaanse man aan boord van een Airbus A330 werd gesmokkeld, waarschijnlijk niet eens herkend zou zijn door een bodyscanner. De modellen die na de mislukte aanslag op verschillende luchthavens versneld geïnstalleerd worden, sporen immers helemaal geen vloeibare- en poederexplosieven op. Ondanks het indrukwekkende kostenplaatje dat aan de bodyscanners vasthangt.