Europese Unie wijst bodyscanners voorlopig af

De huidige voorzitter van de Europese Unie, Spanje, heeft aangekondigd dat Europese landen niet van plan zijn om hals over kop bodyscanners te installeren. Daarmee gaat de EU voorlopig niet in op de eis van deVerenigde Staten. Men wil eerst nog verder onderzoeken of de scanners wel effectief zijn, of ze geen gezondheidsrisico inhouden en of ze geen overtreding van de privacywetgeving zijn.

Wat de risico’s voor de gezondheid betreft, kan er misschien nog meer onderzoek nodig zijn. Maar wat de andere twee vragen betreft, is het antwoord al langer duidelijk: ze houden geen terroristen tegen én ze schenden de elementaire rechten van de mens.

Wij zijn overigens niet de enigen die dit beweren. Een iets minder verdachte bron als Viviane Reding, xxxx, stelde onlangs nog: “Europe’s need for security cannot justify an invasion of privacy. Our citizens are not objects: they are human beings.” Ze wordt daarin bijgetreden door onder meer Ben Wallace, een Brits parlementslid die in een vorig leven nog gewerkt heeft voor een bedrijf dat scanners produceert: “In all the testing that we undertook, it was unlikely that it would have picked up the current explosive devices being used by Al Qaeda.”

Toch is er geen reden om al meteen van een overwinning voor de privacy te spreken. Een aantal landen, waaronder Nederland, hebben zelf beslist om niet te wachten op de Europese Unie en zijn alvast begonnen met het installeren van de bodyscanners.

Ondertussen groeit het protest tegen de bodyscanners. Veel informatie hierover vind je in een uitgebreid dossier van epic.org met alles wat je (wellicht nooit) wilde weten over de naaktscanner. Wie daar zin in heeft, kan ook lid worden van de Facebook groep “Stop airport strip searches”. En een van de leukste acties blijft natuurlijk de “fleshmob” waarmee de Duitse PiratenPartei de naakscanners aan de kaak stelde. We hadden het er in een vorige post al over, maar hieronder vind je nog een filmpje.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0jrgUhOrHFU]