Zesde Big Brother Awards Nederland uitgereikt

De grootste privacyschenders van de afgelopen jaren in Nederland zijn bekend. Vorige vrijdag reikte Bits of Freedom de Big Brother Awards 2009 uit. Winnaars waren minister Ter Horst (“Privacy maakt Nederland minder veilig”), T-Mobile en Vodafone (voor het ongevraagd doorzenden van SMS-berichten aan AIVD en politie) en de mobiele naaktscanners die de politie in de openbare ruimte wil plaatsen. De Publieksprijs ging naar de vingerafdrukdatabank.

Er was ook goed nieuws: europarlementariër Sophie in ‘t Veld kreeg de Winston Award, een positieve aanmoedigingsprijs, voor haar voortdurende inspanningen voor burgerrechten – privacy in het bijzonder – op Europees niveau.

Het volledige juryrapport kan je downloaden in pdf. Wie er die avond niet bij was, kan de uitreiking herbekijken via de website van Engage! De avond zelf ging van start met een speciaal voor de avond gemaakte kortfilm van Johannes Hogebrink, “Are you watching / who are watching you?”. Hogebrink maakt onzichtbare privacyschendingen op een heldere manier zichtbaar, zoals je hieronder zelf kan zien.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wqaf3Uyx0yM]

Ook in België …

De Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt aan personen, bedrijven, overheden en voorstellen die bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. Ze zijn intussen in veel landen een jaarlijkse traditie geworden. Alleen België hinkt in dit verband wel heel ver achterop, met … nul uitreikingen. Maar daar komt dus verandering in. We hebben er lang moeten op wachten, maar dit najaar worden voor de eerste keer de Big Brother Awards in België uitgereikt! Ze worden het sluitstuk van een privacycampagne die binnenkort door de Liga voor de Mensenrechten wordt gelanceerd. We houden u zeker op de hoogte, maar noteer nu alvast in uw agenda: 17 november 2010 eerste uitreiking van de Belgische Big Brother Awards.