Walter Van Steenbrugge over de BOM- en BIM-wet

BIM en BOM. Het zijn twee woorden die eerder aan Pasen doen denken. Jammer genoeg heeft de betekenis van beide afkortingen niets van doen met eieren in een mandje leggen. Tenzij BIM en BOM het beeld oproepen van rotte eieren in het mandje van de politiestaat. Want daar gaat het in het geval van deze BIM en BOM over.

BOM staat voor de Wet op de Bijzondere Opsporingsmethoden. Die wet werd in 2003 door het Parlement gejaagd en regelt het inzetten van bijzondere opsporingsmethoden, nl. de observatie, de infiltratie en de informantenwerking. De wet wordt algemeen beschouwd als een gedrocht, ondanks een zogenaamde Reparatiewet. De BOM-Wet plaatst elk strafonderzoek voor tal van procedurele problemen, zorgt voor onmetelijk hoge kosten en en is niet in staat om misbruiken op te sporen en te sanctioneren.

Binnenkort krijgen we daarbovenop ook nog eens de BIM: de Wet op de Bijzondere Inlichtingenmethoden. Deze wet geeft een blanco cheque aan de leden van de Staatsveiligheid en van de Algemene Dienst voor Inlichtingen en Veiligheid van de Krijgsmacht. Zij kunnen verregaande methoden inzetten bij de garing van informatie over personen binnen het kader van haar opdracht, zonder dat je daar als voorwerp van die inlichtingenverzameling ook maar enig verweer tegen hebt. Critici wijzen erop dat de wet de deur voor misbruiken wagenwijd open zet.

Op de website van de VRT worden de twee wangedrochten door advocaat Walter Van Steenbrugge nog eens op heldere wijze aan de schandpaal genageld. Zijn conclusie: het geheel ruikt naar een onvervalste politiestaat.

1 REACTIE

  1. Great post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info specially the ultimate part :) I handle such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thanks and good luck.

Reacties zijn gesloten.