23 februari: uitreiking van de Orwell Awards in Brussel

Dinsdag 23 februari worden in Brussel voor de eerste keer de Orwell Awards uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Ligue des Droits de l’Homme en hij gaat naar een persoon of organisatie zich het meest “verdienstelijk” gemaakt heeft op het gebied van surveillance. Met andere woorden: het is een prijs voor “le meilleur du pire” van onze controlemaatschappij.

Aan kandidaten is er alvast geen gebrek, zo blijkt uit de short list. Daarop staan, in willekeurige volgorde:

  • de STIB (vervoersmaatschappij van Brussel Hoofdstedelijk Gewest) voor haar Mobib-kaart en haar blind geloof in bewakingscamera’s;
  • eHealth, een electronisch platform waar alle spelers uit de gezondheidszorg informatie zullen kunnen uitwisselen;
  • de Europese databewaringsrichtlijn waardoor telefoon- en internetgegevens verplicht opgeslagen worden;
  • het PNR-verdrag waarbij de persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Verenigde Staten worden overgemaakt;
  • de wet op de camerabewaking die er overduidelijk niet in geslaagd is om de wildgroei aan bewakingscamera’s te reguleren, laat staan in te perken;
  • het project Humabio waarmee de Europese Unie werk wil maken van een “bio-profiel” voor ieder va ons, gebaseerd op geautomatiseerde gedragsanalyse.

Wat ons betreft verdienen ze allemaal op zijn minst een Orwell Award, dus makkelijk zal de keuze niet worden. Wie de uitreiking live wil meemaken, kan dinsdag 23/2 om 19 uur terecht in de Brusselse Espace Magh. De Orwell Awards vormen meteen ook de start van de themaweek 7/24:30! van de Ligue waarover we al eerder bericht hebben.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.