Bewakingscamera’s in België

Sinds 2007 zijn er bij de privacycommissie acht keer meer bewakingscamera’s aangegeven. Tussen 1992 en 2007 kwamen slechts 820 aangiften binnen, vandaag zijn dat er al 6.552. Sp.a-Kamerlid Ludwig Vandenhove pleit voor een nieuwe aanpassing van de camerawet.

Om hoeveel camera’s het juist gaat valt moeilijk in te schatten. Zo moeten bedrijven per bewaakte site slechts één aangifte doen en ook gemeenten slechts één per bewaakt gebied, zoals een plein of een bibliotheek. Ons land heeft sinds 2007 een specifieke wet voor bewakingscamera’s. Voordien gold daarvoor de algemene privacywet. Maar sp.a-Kamerlid Ludwig Vandenhove vindt die camerawet nu al achterhaald.

“De ontwikkelingen op het terrein en de technologische evoluties gaan zo snel dat een permanente opvolging nodig is. Misschien kan het parlement dat doen. Zo moeten we nieuwe vormen van cameratoezicht kunnen verbieden, zoals camera’s op politiehelmen”, oordeelt hij. (belga/bdr)