Iedereen heeft iets te verbergen

Tony Bunyan is directeur van Statewatch, een van de invloedrijkste belangenverdedigers van het recht op privacy in Europa. Hij was op 5 maart één van de sprekers op de privacy-conferentie van Progress Lawyers Network. MO*-journalist Kristof Clerix sprak met Bunyan over allerlei verontrustende en “geruststellende” ontwikkelingen en over de grote uitdagingen op het vlak van privacybescherming. Eén citaat:

Ken je het oude argument dat als je niets verkeerd doet, je niets te vrezen hebt? Dat zegt de overheid altijd al. Het antwoord is eenvoudig. Als er niets is in je leven dat je geheim wil houden voor de staat, dan heb je een heel saai leven. Iedereen heeft wel iets wat hij wil verbergen, we maken allemaal wel eens fouten, we hebben allemaal wel eens iets stoms gedaan. En als dat niet geldt voor jou, dan ben je een heilige. Mensen denken dat het enkel slaat op terroristen, maffiosi, enzovoort. Maar ze beseffen niet dat het systeem zo opgezet is dat iedereen in de database belandt. Of je nu een crimineel bent of niet. Iedereen wordt een potentiële verdachte, we worden allemaal potentiële criminelen.

Het volledige interview met Tony Bunyan is te lezen op de website van MO* magazine. Op die website vind je ook een verslag van het congres waar wel meer sprekers de strijd voor de privacy op scherp stelden.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.