Bibliotheek /// Cory Doctorow -Little Brother

Marcus, alias w1n5t0n, is slim, snel en een briljante hacker. Het kost hem geen moeite de bewakingssystemen van zijn middelbare school te omzeilen. Zijn wereld wordt echter op zijn kop gezet als hij en zijn vrienden te maken krijgen met de naschokken van een grote terreuraanslag. Ze zijn op het verkeerde moment op de verkeerde plek en worden gearresteerd en meedogenloos ondervraagd door Homeland Security. Wanneer hij eindelijk vrijkomt, ontdekt Marcus dat zijn stad een politiestaat is geworden, waar elke burger wordt behandeld als een potentiële terrorist. Niemand gelooft wat hem en zijn vrienden is overkomen, en dus heeft hij maar een uitweg: zelf Homeland Security aanpakken.

De vele technologische hulpmiddelen waarmee het DHS de bevolking in de gaten kan houden bestaan daadwerkelijk. Dit is ook het onheilspellende aan het boek. Het toont namelijk aan hoe makkelijk deze systemen te misbruiken zijn. Door verplichte chipkaarten kan de regering zien wie wanneer waar heen gaat. Mensen die een ‘vreemde’ route nemen worden onmiddellijk verhoord. Het boek roept de vraag op wat belangrijker is: privacy of veiligheid.

Het boek kan worden gezien als een aanklacht tegen de Amerikaanse regering na 9–11, aangezien een aantal zaken in het boek ook in het echt zijn voorgekomen. Denk aan de Guantanamo Bay–achtige gevangenis. Ook waterboarding– het simuleren van een verdrinking –wordt toegepast op Marcus en zijn vrienden.

Doctorow schreef ‘Little Brother’ als een opruiende roman die jongeren wil aanzetten tot een kritische houding tegenover de macht die politieke autoriteiten proberen te ontlenen aan dramatische gebeurtenissen. De vele technologische hulpmiddelen waarmee Homeland Security de bevolking in de gaten houdt, bestaan daadwerkelijk. Dit is misschien nog de meest onheilspellende kant van het boek. ‘Little Brother’ toont hoe makkelijk al die systemen misbruikt kunnen worden. Zo kan de regering via verplichte chipkaarten zien wie wanneer naar waar gaat. Mensen die een ‘afwijkende’ route nemen worden onmiddellijk verhoord.

Je kan ‘Little Brother’ gerust lezen als een kritiek op de Verenigde Staten na 9/11 en breder op een maatschappij waarin totale controle wordt nagestreefd en er geen privacy meer is. Zo is het ook bedoeld door Doctorow. Toch is het verhaal geen taaie brok maatschappijkritiek, daarvoor is het veel te spannend en meeslepend geschreven (wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is in het geval van een thriller). De roman werd enigszins verrassend een bestseller in de VS, ook al was het boek gratis online te downloaden.

Cory Doctorow: Little Brother
Uitg. De Vliegende Hollander, 2009, 335 p.
Gratis download (Engelse versie)