Bruce Schneier over privacy en controle

Bruce Schneier heeft het niet zo begrepen op de manier waarop Google, Facebook en co met privacy omspringen. Niet zo lang geleden verklaarden toplui van die bedrijven dat privacy een verouderd concept is en dat we zullen moeten leren leven met steeds minder privacy.

Schneier wijst erop dat dit in de eerste plaats komt omdat Google, Facebook, en co onze privacy zelf uithollen en onze privé-gegevens als koopwaar beschouwen. Volgens hem klopt het ook al niet dat er hierbij sprake is van een verschil tussen generaties. Het is niet zo dat jongeren minder gevoelig zijn voor privacy. Ze geven zich weliswaar meer bloot op het internet, maar ze willen nog steeds zelf beslissen wanneer en voor wie ze dat doen.

De discussie gaat daarom volgens Schneier niet over wat jongeren allemaal tentoon spreiden via Facebook, Flickr of Twitter. Het gaat over wie de controle heeft over die persoonlijke data. Privacy gaat immers niet over geheimhouding, maar over controle. Als iemand persoonlijke gebeurtenissen en gedachten met anderen wil delen, dan wil die persoon nog steeds zelf kunnen beslissen hoe, waar en met wie hij of zij die deelt.

Net dat laatste wordt door Google, Facebook en co steeds moeilijker gemaakt. Zelfbeschikking staat niet in het woordenboek van bedrijven die privacy de nek willen omwringen. Enkel en alleen omdat dat geld oplevert. Het is de vrije markt die wordt losgelaten op onze persoonlijke gebeurtenissen en gedachten en het wordt tijd dat we de controle daarover herwinnen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.