Bewakingscamera’s in Frankrijk

We gaan nog heel even door op onze post van gisteren over Frankrijk. Het is uiteraard niet alleen in de scholen dat camerabewaking een alledaags gegeven wordt. Een paar cijfers om te tonen hoe snel de controlemaatschappij ook in Frankrijk om zich heen grijpt.

Bewakingscamera’s in het openbaar vervoer: in 2007 stonden er 7.900 camera’s in stations en aanpalende ruimtes. Vandaag is dat aantal bijna verdubbeld tot 14.400: 6.300 in de stations en 8.100 in de treinen. Het plan is om binnen twee à drie jaar de kaap van de 25.000 camera’s te overschrijden. Daarvoor is het nette sommetje van 100 miljoen euro voorzien.

Daarbij komen nog eens 17.000 camera’s in bussen en trams en een kleine 8000 in de metro. Plus de camera’s die in de openbare ruimte opgesteld staan en beheerd worden door zo’n 2000 gemeenten. Zo plant bijvoorbeeld Parijs nog eens 1300 extra camera’s voor volgend jaar. Dat is dan zonder de camera’s gerekend die in de hoofdstad aangegeven zijn door handelaars, banken, parkeergarages, scholen, hospitalen en particulieren. Dat zouden er volgens de meest recente telling een stuk of 35.500 zijn.

Wat die openbare ruimtes betreft: het aantal camera’s zou daar zo’n 20.000 bedragen. Onvoldoende, volgens minister Hortefeux, die een verdriedubbeling van dat aantal wil. In 2011 zouden er in de openbare ruimtes verspreid over het Franse grondgebied 60.000 camera’s moeten staan.

Cijfers waar u van gaat duizelen? Wij in ieder geval wel, zeker als we bedenken wat dit allemaal niet moet kosten én dat het nog altijd zeer twijfelachtig is of die camera’s wel iets uithalen. Arm Frankrijk.

(bron voor de cijfers: leJDD.fr)