Een op drie sauna’s filmt in kleedkamer

Sauna’s hangen bewakingscamera’s om diefstallen te voorkomen. Blijkbaar doen ze dat tot in de kleedkamers toe. Dat bleek in ieder geval toen een moeder met haar 10-jarige dochter het Brasschaats Badhuis bezocht. De vrouw schrok toen ze in de kleedkamer van de familiesauna merkte dat ze tijdens het omkleden gefilmd werd door een bewakingscamera.

‘Zes camera’s maken beelden van de bezoekers’, zegt de vrouw. ‘In de gemeenschappelijke ruimte moeten de klanten zich uitkleden. Ik vind dit een aanranding van de eerbaarheid en een vorm van voyeurisme. Ik heb de exploitant gevraagd wat er met de beelden gebeurt, maar ik kreeg geen antwoord.’

Volgens een rondvraag van de Sauna Vereniging België (SVB) is de sauna in Brasschaat geen uitzondering. Een derde van de sauna’s heeft camera’s in de kleedkamers hangen. De advocate van de sauna in Brasschaat voegt er aan toe dat alles daar wettelijk in orde is. De camera’s zijn zichtbaar, worden aangekondigd en er is een afzonderlijke ruimte voorzien waar klanten zich buiten het oog van de camera kunnen omkleden.

Toch kan je vragen stellen bij een andere voorwaarde die door de Camerawet van 2007 wordt opgelegd, namelijk dat er een goede reden moet zijn om ze te plaatsen. Volgens de exploitant kwamen de camera’s er na klachten over diefstal. We citeren even zijn advocate: “Bij één bezoekster zou geld verdwenen zijn.”

Eén geval van diefstal lijkt ons nu niet bepaald een dwingende reden, denken wij dan. Toch niet om naar zo’n ingrijpende maatregel te grijpen. Want dat is het hangen van camera’s in een plek waar mensen zich omkleden nog altijd. Maar blijkbaar is de gewenning al een tijdje aan het intreden. De exploitant van de sauna begrijpt het probleem niet, de meeste klanten reageren berustend en de privacycommissie ziet er blijkbaar ook geen graten in. Dus blijft men maar om de eerste de beste flutreden naar bewakingscamera’s grijpen.

Laat je maar filmen en wie niet gefilmd wil worden, die moet maar andere oorden opzoeken. Alleen wordt het op den duur wel een moeilijke vraag: waar moet je nog naartoe, als je onbespied naar de sauna wil.