PIM de persoonsgegevensinzagemachine

Bits of Freedom werkt momenteel aan een interessant initiatief: de persoonsgegevensinzagemachine die voorlopig onder de roepnaam PIM door het virtuele leven gaat.

Het idee achter PIM is dat iedereen het recht heeft om te weten welke gegevens in welke databanken opgeslagen zijn. Iets dat heel wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Vandaar dus PIM, die het makkelijker moet maken om inzicht te krijgen in wie je gegevens gebruikt en voor welk doel.

PIM moet onder meer zorgen voor lijsten van de grootste gegevenshamsteraars, voor een brievengenerator om volautomatisch brieven te genereren, voor feedbacksystemen zodat duidelijk wordt welke bedrijven weigeren inzage te geven, enzoverder.

Een mooi en nuttig initiatief dat mensen moet helpen om de controle over hun data te heroveren. Paul Vogel heeft alvast een vroege beta versie van de persoonsgegevensinzagemachine gebouwd. Maar om PIM verder te ontwikkelen, is Bits of Freedom nog op zoek naar designers, user interface tovenaars, copywriters, programmeurs en juristen. Wie zich aangesproken voelt, stuurt een mail naar BoF. Kan je meteen helpen je dataschaduw te ontsluieren.