Grenoble heeft 1 mei met minder bewakingscamera’s gevierd

In Grenoble is 1 mei dit jaar niet alleen dag van de arbeid, maar ook een dag zonder surveillance geworden. Bij de stoet van de anarchistische vakbond CNT had zich dit jaar een bontgekleurd gezelschap gevoegd dat het niet zo begrepen heeft op bewakingscamera’s. Telkens de optocht langs een camera passeerde, werden de spandoeken in een cirkel rond de paal geplaatst, werden een ladder en een hamer boven gehaald en werd de camera zonder veel omhaal buiten dienst gesteld. Telkens onder begeleiding van een stevig applaus, luid gejuich en een flinke portie confetti.

Met hun actie wilden de betogers duidelijk maken dat ze niets moeten weten van de nieuwe camera’s die begin dit jaar door het gemeentebestuur van Grenoble geïnstalleerd werden. Dat lieten ze ook blijken met de slogans die op de spandoeken werden meegedragen, genre “Démontons les caméras, reprenons la rue.”

In Grenoble loopt al een paar maanden een campagne tegen de camera’s en tegen andere plannen van het gemeentebestuur. Net als in de rest van Frankrijk gaat het daar zeer snel. Niet alleen duiken er steeds meer bewakingscamera’s op (in Grenoble blijkbaar zelfs zonder aankondiging of uitleg), ook de bevoegdheden en bewapening van de politie worden er sterk uitgebreid. Daartegenover plaatsen de actievoerders een duidelijk motto: “Nous ne voulons pas vivre en liberté surveillée.” Het is een motto dat niet alleen in Frankrijk opgeld maakt en gelukkig maar.