David Bond: Erasing David

Regisseur David Bond maakte zich al een tijdje zorgen over het feit dat Groot-Brittannië (na China en Rusland) op de derde plaats staat in de rangorde van surveillance staten. Iets wat de Engelsen onder meer te danken hebben aan de massale opslag van hun gegevens in honderden databanken en aan de wildgroei aan bewakingscamera’s die hen 24 uur per dag en 7 dagen op 7 in het oog houden. Bond vroeg zich af hoeveel bedrijven en overheden nu werkelijk weten over hem en of het eigenlijk nog wel mogelijk is om te ontsnappen aan die observeer- en verzameldrift.

Hij besloot de proef op de som te nemen en trok thuis de deur achter zich dicht. Met de bedoeling dat hij een maand lang spoorloos zou verdwijnen. Als extraatje had hij een paar detectives opdracht gegeven om zijn tocht te proberen volgen via de datasporen die hij ongewild en onbewust achter laat.

Die combinatie van surveillance en de pogingen om eraan te ontsnappen, kan je nu bekijken in de film Erasing David. De beelden van zijn tocht worden afgewisseld met interviews met beveiligingsexperts, burgerrechtenactivisten, advocaten en zelfs slachtoffers van de Stasi. Allen drukken ze hun bezorgdheid uit over de richting waarin “surveillance state” Groot-Brittannië. Iets wat David Bond zeker ook doet als hij tijdens zijn ontsnappingspoging aan den lijve moet ondervinden hoe weinig er nog rest van zijn privacy.

Erasing David
documentaire, 2010, 78 min.
regisseur: David Bond
Prod.: Channel 4 / Green Lions
Website