Winnaars Big Brother Awards 2010 in Frankrijk

In Frankrijk zijn de Big Brother Awards 2010 uitgereikt. Een volledig overzicht van de winnaars (in totaal tien!) vind je hier. Je vindt er onder meer de burgemeester van Nice, die “zijn” stad voorzag van het meest uitgebreide, meest hight-tech en ook duurste netwerk van camerabewaking in Frankrijk. Minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux won een Award in de categorie newspeak omdat hij “camerabewaking” officieel wilde laten herdopen in “camerabescherming”. Ook verschillende banken (waaronder BNP Paribas) kregen een prijs omdat ze toelaten dat hun werknemers sans-papies die aan het loket komen, bij de politie aangeven.

Opvallende winnaar, met een “mention spéciale” is Alex Türk, voorzitter van de CNIL, officieel de Franse autoriteit voor gegevensbescherming. Türk kreeg de Award omdat hij zich sterk zou moeten maken in zijn rol van verdediger van privacy en vrijheden, maar in veel gevallen net het omgekeerde ondersteunt en de weg bereidt voor meer toezicht en controle.

Jaarlijks lichtpuntje bij de uitreiking is de uitreiking van de Prix Voltaire voor diegenen die zich verzetten tegen al die orwelliaanse trends. Winnaar dit jaar is het collectief Pièces et main d’oeuvre uit Grenoble. Zij hebben zich onder meer met succes verzet tegen een zogenaamd publiek debat (lees: promotiecampagne) over het gebruik van nanotechnologieën in cosmetica en medicijnen en in het militaire domein.

De Big Brother Awards worden dit jaar overigens voor de tiende keer uitgereikt in Frankrijk. Reden genoeg voor de organisatoren om van de uitreiking op 29 mei een feestelijk evenement te maken, met op het programma debatten, workshops, films en meer. Daarmee willen de organisatoren duidelijk maken dat zij (en zij niet alleen) hun buik vol hebben van de controlemaatschappij.