Nieuwe Britse regering belooft surveillance en controle terug te schroeven

Het goede nieuws komt eindelijk eens uit Engeland. Daar heeft de kersverse Britse vice-premier Nick Clegg (LibDem) aangekondigd dat de hoeveelheid bewaarde gegevens onder de data retention wetgeving teruggeschroefd wordt.

Daarnaast vermeldt het artikel ook dat er geen tweede-generatie biometrische paspoorten zou komen, dat bewakingscamera’s strenger gereguleerd worden en dat het DNA van alle onschuldige verdachten niet langer in hun nationale DNA databank wordt opgeslagen. (Dat laatste met de toch wel eigenaardige nuancering: “not keeping the DNA records of innocent people except in the case of some violent and sexual offences”. Is onschuldig dan niet altijd onschuldig, los van het soort zaak?)

Het is in ieder geval een stevige koerswending na de opeenvolgende Labour regeringen, die van de Britten in sneltreinvaart het meest gecontroleerde en gesurveilleerde volk aan het maken waren.