Cameraspotting: de tips (1)

Tip 1: De ballon …

… die door kunstenaar William Lamson wel heel strategisch de lucht werd ingelaten. Dit is wellicht de meest low-tech manier om een bewakingscamera even van zijn propos te brengen. Of hoe je een onschuldig kinderspelletje kan omzetten in een simpele daad van verzet tegen camerabewaking.

Tip 2: Het theater …

… zoals dat al jaren al jaren in de praktijk gebracht wordt door de Surveillance Camera Players. Zij adapteerden een aantal klassieke teksten om ze te kunnen spelen voor het oog van een bewakingscamera. Op de foto rechts een beeld uit het stuk Ubu Roi. Een overzicht van hun scripts vind je hier.

Tip 3: De videoclip …

… zoals die onder meer door The Get Out Clause werd opgenomen. Namelijk door hun nummer voor één of meer bewakingscamera’s te spelen, de beelden op te vragen en vervolgens te monteren tot een videoclip. Wellicht wat teveel voor tijdens een simpele cameraspotting. Maar misschien is een kortere muzikale interventie wel haalbaar. Een toepasselijk (en, toegegeven, beter) nummer is zeker te vinden.

Overigens …

… zijn op tip #2 en tip #3 een heleboel variaties mogelijk: performen voor het oog van een bewakingscamera. Wat Manu Luksh met Faceless deed, behoort op dit gebied uiteraard tot de absolute top. Zij verfilmde een volledig scenario met behulp van beelden van bewakingscamera’s. Faut le faire.

Maar het mag gerust ook heel wat minder ambitieus. Waarom eens geen dichters of vertellers of dansers of andere woord- of bewegingskunstenaars? Poëten tegen de onttovering van de controlemaatschappij of een gezelschap van surveillance camera dancers? Zo zouden de bewakingscamera’s eindelijk eens iets interessants te zien krijgen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.