Vals gevoel van veiligheid

Maken al die camera’s ons veiliger? Het hoofd van de bewakingsfirma Insite Security zegt in The New York Times van vandaag dat de kans groot is dat niemand naar de beelden kijkt. Veel gesloten-circuitcamera’s dienen enkel om beelden op te slaan die later indien nodig bekeken worden. Sommige beelden worden wel simultaan gevolgd maar dan door mensen die zo lang naar de schermen staren dat hun aandacht onvermijdelijk verslapt.

Jacqueline Goossens schreef een mooie column over de “stalen ring” van bewakingscamera’s in New York en de plannen die burgemeester Bloomberg heeft met zijn Lower Manhattan Security Initiative.

New York heeft intussen haar eigen stalen ring en burgemeester Bloomberg belooft die nog een stuk steviger te maken. Lower Manhattan, waar Wall Street en de bouwwerf van het nieuwe World Trade Center liggen, zal bewaakt worden door een systeem van ruim 3.000 politie- en privé-camera’s. De nummerplaat van elk voertuig dat de wijk binnenrijdt, zal geregistreerd worden. Er komen detectoren voor biologische en radioactieve stoffen. “Analytische software” zou de politie alarmeren als ergens een koffer of pakje wordt achtergelaten of als een auto meer dan normaal door dezelfde straatblok rijdt. Het bewakingsproject heet The Lower Manhattan Security Initiative en heeft al veel New Yorkers doen griezelen en vrezen voor hun privacy. De installatie alleen al kost 200 miljoen dollar. Daar heeft de stad geld voor terwijl intussen 11.700 leraars, schoolverpleegsters ,welzijnswerkers en ander stadspersoneel worden afgedankt. En dat is nog maar het begin van de besparingen, dreigt de burgemeester. Meer camera’s, minder leraars en sociale werkers: ik vrees dat de balans voor de veiligheid van New York negatief is.