Wat uw browser over u vertelt

Het is al langer geweten dat anonimiteit op het internet niet bestaat. Dat blijkt opnieuw uit een onderzoek van de Electronic Frontier Foundation naar de sporen die browsers achterlaten.

EFF unveiled results from the “Panopticlick” browser privacy project, which demonstrated that more than 8 in 10 people use browsers with unique, trackable signatures. Having a distinct browser signature means your individual movements on the web may be easier to track, and several companies are already selling products that claim to use browser fingerprinting to help websites identify users and their online activities.

Vrij vertaald: bijna 90 procent van de browsers laat een uniek spoor achter op het internet en is daardoor makkelijk identificeerbaar en traceerbaar is. Lees hier het volledige rapport van de EFF over browser uniqueness (pdf).

De EFF geeft op haar site ook een woordje uitleg over de mogelijke gevolgen van dergelijke sporen voor onze privacy. Koppel enkele data aan elkaar (waaronder gegevens die je verkrijgt via je browser) en je kan al een heleboel achterhalen over een individu.

If we ask whether a fact about a person identifies that person, it turns out that the answer isn’t simply yes or no. If all I know about a person is their ZIP code, I don’t know who they are. If all I know is their date of birth, I don’t know who they are. If all I know is their gender, I don’t know who they are. But it turns out that if I know these three things about a person, I could probably deduce their identity! Each of the facts is partially identifying.

Het is een vaststelling die geldt voor elke databank waar gegevens bijgehouden en geraadpleegd kunnen worden. Wat anoniem lijkt (een postcode bvb) kan een simpel hulpmiddeltje zijn om iemands identiteit te achterhalen.

Wie nog een extraatje wil, kan ook een kijkje nemen bij What the internet knows about you. Die website laat meteen zien waar je zoal naartoe surft en geeft meer uitleg over de gebruikte methode.