Dariusz Kowalski – Optical Vacuum (2008)

Dariusz Kowalski baseerde zijn kortfilm ‘Optical vacuum’ op de stroom van beelden afkomstig van (semi-)openbare webcams en hoogstpersoonlijke gesprekken die hij daarbij opving. Het resultaat is een collagefilm die meteen ook de vraag stelt of dat allemaal nu werkelijk zo boeiend is voor iemand anders dan de direct betrokkenen.

Nergens is het “panoptische tijdperk”, dat oog dat alles grijpt en zelf ongrijpbaar blijft, duidelijker aanwezig dan in het medium dat alomtegenwoordigheid en vluchtigheid wereldwijd tot maatstaf heft gemaakt: het internet. In het Net is het tot nu toe bestaande paradigma van onze beeldvormingsapparaten achterhaald: er is niet langer een enkelvoudig centraal perspectief, maar er is een veelheid aan gezichtspunten die worden overgebracht vanuit webcams die permanent beelden in de digitale datastroom pompen. Het “vacuüm” in de titel van Dariusz Kowalski’s 55 minuten durende filmische essay is dus geen leegte, maar een krachtige generator, een onophoudelijke verdubbeling van de wereld in het beeld. (Dietmar Kammerer over ‘Optical Vacuum’)

Optical Vacuum
Beta-SP, Polen, 2008, 55’
Regie: Dariusz Kowalski
Stem: Stephen Mathewson
Geluid: Stefan Németh