Amerikaanse overheid bewaart beelden van bodyscanners

Gedaan met je af te vragen wat er gebeurt met de beelden die door naaktscanners gemaakt worden. Simpel: ze worden door de overheid allemaal netjes opgeslagen en bijgehouden. Dat is in ieder geval wat EPIC bekend maakte naar aanleiding van een rechtszaak die de burgerrechtenorganisatie aangespannen heeft tegen de Amerikaanse overheid.

The Electronic Privacy Information Center has obtained more than one hundred images of undressed individuals entering federal courthouses, stored and recorded by a digital body scanner operated by the United States Marshals Service. (…)

Het gaat om meer dan 35.000 beelden van gewone burgers die een gerechtsgebouw binnen gaan. De beelden worden bijgehouden op de harde schijf van de naaktscanner en kunnen daarna gekopieerd worden naar een externe harde schijf of een usb-stick. Eerder had de overheid ontkend dat de beelden bewaard worden.

EPIC maakt zich vooral zorgen dat dit blijkbaar de normaalste gang van zaken is. Terwijl er geen enkele reden is om de beelden bij te houden, aangezien het louter om een controle gaat. Het toont voor hen nogmaals aan welke risico’s er verbonden zijn aan het veralgemeend gebruik van naaktscanners. De Verenigde Staten werken momenteel aan een programma dat de bodyscanners op grote schaal moet introduceren op luchthavens en andere plekken. EPIC probeert dit programma onder meer via een rechtszaak tegen te houden.

Ook verschillende Europese luchthavens krijgen binnen afzienbare tijd (of hebben ondertussen al) dergelijke naaktscanners in gebruik. In een reactie op security.nl beweert Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) dat ook de bodyscanners van Schiphol naaktbeelden van reizigers kunnen bewaren, ook al beweert de luchthaven het tegenovergestelde. Een woordvoerster gaf wel toe dat Schiphol bodyscanners heeft laten testen die de naaktbeelden kunnen opslaan. Maar volgens In ’t Veld blijft het niet alleen bij testen, maar wordt die mogelijkheid ook effectief benut.