Stad zoekt gluurders

In het Engelse stadje Malmesbury willen ze vrijwilligers inschakelen om de beelden van bewakingscamera’s te bekijken.

The existing CCTV will be moved from the town hall to the police station soon, and volunteers will be asked to monitor the system during periods requested by the police.
This will mainly be on Friday and Saturday nights but may extend to other times when the security of the town could be at risk.

Dat krijg je natuurlijk met zo’n wildgroei aan bewakingscamera’s. Plots blijkt dan dat er te weinig personeel is of dat het budget ontoereikend is om al die beelden te blijven bekijken. Dan maar beroep doen op ‘vrijwilligers’. Er zijn toch altijd wel mensen te vinden die een paar uurtjes vrij hebben en die tijd graag willen gebruiken voor de veiligheid van hun stad.

Nu kunnen we ons het profiel van dit soort ‘vrijwilligers’ al voorstellen. Denk aan het type mensen dat graag zijn buren vanachter de gordijnen bespioneert of dat het gezellig vindt om te kletsen over wat meneer X of mevrouw Y gisteravond uitgespookt heeft. Met andere woorden: het type mensen dat je onder geen beding de beelden van een bewakingscamera wil laten bekijken. Tenzij je er natuurlijk vanuit gaat dat gluren, roddelen en klikken de veiligheid van een stad ten goede komen. Niet dus.