Ondi Timoner: We Live in Public (2009)

Ondernemer en internetpionier Josh Harris voorzag in de jaren 90 al dat mensen er geen problemen mee hebben om hun privacy op te geven in ruil voor roem. In 1999 startte hij een bijzonder experiment in een kelder in New York. Hij creëerde een gemeenschap van ruim honderd mensen die daar gratis konden leven, mits ze hun privacy opgaven en bereid waren om 24 uur per dag gefilmd te worden. Documentairemaker Ondi Timoner was erbij en pas in 2005, toen Facebook opbloeide, zag ze voldoende reden om de film “We Live in Public” met het filmmateriaal te monteren. De documentaire toont onder meer hoe de samenleving wordt opgebouwd, compleet met kerk, politie en wapens voor zelfverdediging. Maar Timoner laat evenzeer zien hoe het experiment uiteindelijk uit de hand loopt. Een experiment met voorspellende waarde.

We Live in Public
Ondi Timoner, Interloper Films, 2009