Bibliotheek /// Lieven De Cauter: De capsulaire beschaving (2004)

lieven-de-cauter-capsulaire-beschavingDe opkomst van de capsulaire beschaving is een doemscenario dat zich voor onze ogen voltrekt, zonder dat we er erg in hebben. Door de snelheid van onze technologie, de suburbanisering van ons dagelijks leven en de schrijnende dualisering van onze maatschappij voelen we ons gedwongen ons terug te trekken in de capsules van onze voertuigen, in architecturale cocons of urbanistische enclaves: malls, gated communities, pretparken.

Sinds 11 september, de oorlog in Irak en de War in Terrorism kan de architectuur nauwelijks nog worden losgekoppeld van haar politieke en maatschappelijke context.

De Cauter schetst in dit boek een realistisch én beangstigend beeld van de nieuwe wereldorde waar zowel de architect en de planner van de hedendaagse stad alsde bewoner en gebruiker van die stad dagelijks mee te maken hebben. De capsulaire beschaving is een bijzonder actueel boek over de invloed van de veranderende maatschappij op architectuur en stedenbouw. Maar tegelijk is het een boek dat over veel meer gaat: over de permanente catastrofe, over de nieuwe imperiale wereldorde, over utopie en globalisering.

Lieven De Cauter: De capsulaire beschaving. Over de stad in het tijdperk van de angst (NAi Uitgevers, 2004)