Veiliger met vingerafdrukken? Vergeet het

Dit is er eentje uit de oude doos (nu ja, 2004), maar nog niet verouderd. Leden van de Chaos Computer Club demonstreren hoe makkelijk het is om vingerafdrukken na te maken.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3M8D4wWYgsc]

We reposten de video als antwoord op de zogenaamde Unisys Security Index. Daaruit zou onder meer blijken dat een meerderheid van de Belgen bereid is om biometrische en persoonlijke data te delen. Dus ook om vingerafdrukken te laten afnemen in ruil voor een betere persoonlijke veiligheid en meer comfort. Voor Unisys is dat een bewijs dat Belgen over een gezond pragmatisme beschikken.

Ze accepteren dat, binnen een welbepaald framewerk, nieuwe technologieën gebruikt worden om hun veiligheid te verhogen. We kunnen er enkel trots op zijn in een maatschappij te leven waar het begrip ‘privacy’ niet misbruikt wordt ten koste van de veiligheid van medeburgers.

Nu ja, trots? De resultaten van het onderzoek zouden natuurlijk ook het bewijs kunnen zijn dat “de Belgen” bewust misleid worden. Niet alleen omdat het opgeven van je privacy geen garantie is op meer veiligheid, zoals in de video hierboven gedemonstreerd wordt. Maar vooral omdat dit soort onderzoeken uitgevoerd wordt door firma’s zoals Unisys die grof geld verdienen aan de verkoop van allerhande beveiligingssystemen.

Bruce Schneier zegt in dat verband terecht dat angst de terreurbestrijding regeert. Unisys en co hebben liever bange burgers die bereid zijn om steeds meer beveiligingstechnologieën toe te laten. Ze vertellen nooit de andere kant van het verhaal achter hun veiligheidstheater. Namelijk dat al hun technologieën helemaal niet betekenen dat het ook veiliger wordt. Terroristen en terroristenbestrijders zitten vervat in hetzelfde ritueel.