Glijmiddel voor camerabewaking

Een beproefde strategie om de bevolking meer surveillance en controle te laten slikken, is een ethische commissie te installeren en die vervolgens een deontologische code te laten opstellen. Het is een methode die her en der ook de kop opsteekt als het gaat over camerabewaking. Zo zag deze zomer een heus “Handvest voor een democratisch gebruik van cameratoezicht” het daglicht. Het handvest is een initiatief van het zogenaamde European Forum for Urban Security.

Het charter wordt verkocht als “een initiatief voor al diegenen die camerabewaking willen gebruiken op een manier die de fundamentele rechten en privacy respecteert.” Terwijl camerabewaking uiteraard indruist tegen onze privacy en net getuigt van het niet-respecteren van fundamentele rechten. Maar om meer surveillance verkocht te krijgen, kan het natuurlijk nooit kwaad van je te verbergen achter een berg wollige mist.

Lees hier de newspeak.