Mexicaanse stad Léon wordt veiligste stad ter wereld

Het Amerikaanse bedrijf Global Rainmakers Inc en de Mexicaanse stad Léon hebben een overeenkomst afgesloten, waarmee ze naar eigen zeggen van Léon “de veiligste stad ter wereld” willen maken.

Global Rainmakers Inc is  een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in irisscanners en andere biometrische toepassingen. Totnogtoe werden die technologieën vooral gebruikt om toegang te krijgen tot plaatsen met een zogenaamd verhoogd veiligheidsrisico. Het bedrijf wil haar expertise nu voor het eerst op grote schaal toepassen en maakte onlangs bekend dat het daarvoor nauw gaat samenwerken met de stad Léon. De Mexicaanse stad, met een bevolking van iets meer dan 1 miljoen inwoners, zal werk maken van een netwerk van glasvezelkabels en van een centrale databank voor irisscans. Wie in aanraking komt met het gerecht zal verplicht worden een irisscan te laten nemen. Alle andere burgers zullen dit op vrijwillige basis kunnen laten doen. Het is de bedoeling dat op termijn de irisscans van de volledige bevolking in de databank belanden. Wat volgens CEO Jeff Carter ook effectief zal gebeuren:

“When you get masses of people opting-in, opting out does not help. Opting out actually puts more of a flag on you than just being part of the system. We believe everyone will opt-in.”

Global Rainmakers van haar kant zal voor de technologie achter dat netwerk van irisscanners zorgen. De scanners zullen zowel door overheidsdiensten als door commerciële diensten gebruikt kunnen worden. In eerste instantie zal het iedereen zijn die met het gerecht in aanraking kwam, die op de voet gevolgd zal worden. Maar op termijn zal het systeem kunnen zien wie waar geld afhaalt, wie in welke winkel betaalt, wie welke bus neemt, enzoverder.

De reden waarom Global Rainmakers voor dit project voor irisscans koos, ligt volgens de CEO van het bedrijf voor de hand:

“With iris, you have over 2,000 points– With those 2,000 points, you can create a unique 16,000 bit stream of numbers that represents every human on the planet. That provides a reference point that can connect everything you do in all aspects of life, for the first time ever”

Dankzij die irisscans zal iedere inwoner van Léon binnen een aantal jaar permanent gevolgd kunnen worden. En als het van Global Rainmakers afhangt, dan blijft het daar niet bij en is Léon slechts een kleine tussenstap naar een wereldomspannend web van irisscans.

“In the future, whether it’s entering your home, opening your car, entering your workspace, getting a pharmacy prescription refilled, or having your medical records pulled up, everything will come off that unique key that is your iris.”

Het klinkt als peptalk van een ceo die op cynische wijze de beurswaarde van zijn bedrijf omhoog wil jagen (en tegelijk iets teveel naar de film Minority Report gekeken heeft). Voor een groot stuk zal dat ook wel het geval zijn. Maar alleen al het feit dat dit soort plannen bestaat en dat ze her en der ook gerealiseerd dreigen te worden, is en blijft beangstigend. Dit soort ceo’s hoort eigenlijk niet thuis in de categorie bedrijfsleiders, maar eerder in die van gevaarlijke gekken.