Lezing en debat over google en privacy

Naar aanleiding van nummer 19 van Open. Cahier over kunst en het publieke domein, getiteld Voorbij Privacy, houdt de Amerikaanse cultuurhistoricus en mediatheoreticus Siva Vaidhyanathan een lezing op 19 oktober in De Balie in Amsterdam.

Siva Vaidhyanathan is werkzaam als Associate Professor Media Studies aan de universiteit van Virginia. In zijn blog The Googlization of Everything, dat begin 2011 als boek verschijnt, onderzoekt hij de invloed van de hegemonie van Google en plaatst hier kritische kanttekeningen bij: Hoe ziet de wereld eruit door de lens van Google? Welke impact heeft Google’s alomtegenwoordigheid op de productie en verspreiding van kennis? Hoe verandert Google de regels en praktijken van andere bedrijven, instituten en naties? Tijdens zijn lezing zal Vaidhyanathan vooral ingaan op de implicaties van Google voor het begrip privacy.

Na de lezing volgen nog een interview met Vaidhyanathan door Geert Lovink, een reactie van Rop Gonggrijp en de film I love Alaska. Die film vertelt het verhaal van één van de 650.000 AOL (America Online) gebruikers van wie in 2006 per ongeluk de zoekgegevens op internet werden gepubliceerd.