Nederlands regeerakkoord legt basis voor verdergaande repressie en controle

Ook Bits of Freedom heeft het Nederlands regeerakkoord onder de loep genomen. De resultaten zijn weinig hoopgevend. BoF waarschuwt dat Nederland nog steeds met stevige schreden richting een controlemaatschappij marcheert.

Weliswaar werden een aantal aanbevelingen op het gebied van privacy (gedeeltelijk) overgenomen: de meldplicht datalekken, de kritische toetsing van bestaande surveillancemaatregelen en een “horizonbepaling” die het kabinet “waar mogelijk” zal toepassen. Maar het akkoord laat nog veel ruimte voor interpretatie, en het concreet terugdringen van specifieke privacy-inbreukmakende maatregelen, zoals de bewaarplicht telecommunicatiegegevens, staat niet in het akkoord.

Zaken als het voorkomen dat de internettoegang van consumenten wordt afgesloten, netneutraliteit en internetsurveillence worden niet genoemd. Wel legt het akkoord een basis voor ‘verdergaande repressie en controle’, aldus BoF. Het cameratoezicht wordt uitgebreid; de mogelijkheid van preventief fouilleren wordt verruimd; kentekenherkenning wordt vaker ingezet.

BoF waarschuwt daarom dat Nederland nog steeds met stevige schreden richting een controlemaatschappij marcheert en dat het regeringsakkoord daar net aan bijdraagt.

1 REACTIE

  1. En dan te denken dat we in België nog niet eens een regeerakkoord hebben. Hier zijn ze nog niet eens toe aan de controlestaat. Eerst de Vlaamsche staat en daarma maken we er wel een Vlaamsche Controlestaat van. Koning Bart de eerste heeft alvast de allures van een big brother.

Reacties zijn gesloten.