Over het cookiemonster

Vijfduizend Amerikaanse adverteerders hebben een paar weken geleden een opmerkelijke stap genomen door een opt-out regeling aan te bieden voor behavioral targeting – waarbij adverteerders alles bijhouden wat een internetgebruiker doet. Dimitri Tokmetzis van topblog De Naakte Mens stelt de vraag of dit genoeg is.

Veel bedrijven en zowat alle online adverteerders doen aan behavioral targeting. Ze plaatsen een cookie op je computer die precies bijhoudt waar je naar kijkt, wat je koopt, wat je doet online en soms zelfs waar je muisaanwijzer zich bevindt. Die informatie wordt steeds vaker gekoppeld aan offline informatie over inkomen en andere demografische indicatoren. De Wall Street Journal ontdekte afgelopen zomer (2010) in een zeer onthullende serie dat de vijftig grootste websites in de Verenigde Staten elk gemiddeld 64 cookies op de computer van de bezoeker plantten. Ook onthulde ze aan een groot publiek het bestaan van cookies die zich niet laten verwijderen: je zit eraan vast of je wil of niet.

Reden genoeg voor ongerustheid, zouden we denken. Ook het Europees Parlement neigt naar een opt-in regeling, zodat de adverteerder dus toestemming moet vragen en jij minder te regelen hebt. Het is wat ons betreft de enige mogelijke keuze. Opt-out is geen optie.

Lees de volledige post hier.