Bibliotheek /// Ilija Trojanow & Juli Zeh: Aanslag op de vrijheid (2010)

trojanowzehDe ondertitel Een kritisch betoog over de veiligheidswaan, de controlestaat en de aantasting van de burgerrechten laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Sinds 9/11 sparen overheden geen moeite om een illusie van veiligheid te creëren. Op straat worden we gefilmd, op het internet kijkt ‘Big Brother’ altijd mee, onze vliegtuigtrips worden gearchiveerd. Dat beweert de overheid te doen om ons te beschermen, maar daarvoor ontbreken rationele argumenten. Waarom is in de strijd tegen terreur geen inspanning te veel, terwijl het verkeer oneindig veel meer slachtoffers eist? De auteurs stellen de vraag of we onderweg de verhoudingen niet kwijt geraakt zijn. De prijs is immers hoog: vaak eeuwenoude vrijheden worden zonder veel boe of ba overboord gegooid. Ze betogen op overtuigende wijze dat de echte strijd voor veiligheid verloopt via andere wegen, zoals het bestrijden van sociale ongelijkheid.

“Nooit zou u iemand een blik in uw privézaken toestaan, en u wilt niet bespied of afgeluisterd worden. Maar wat als die persoon de staat of de wetenschap vertegenwoordigt? Zou u het dan wel toestaan? De bestrijding van terreur en criminaliteit en het gemak van betaalkaarten en virtuele vriendschappen houden een gevaar in: de transparante mens. Trojanow en Zeh waarschuwen hiervoor met dit geëngageerde betoog, dat veel mensen wakker zal schudden: te lang waanden we ons in een valse veiligheid; onze burgerrechten staan op het spel.”

Trojanow en Zeh werden begin 2010 geïnterviewd voor het Zwitserse tv-programma Sternstunde Philosophie.

Ilija Trojanow & Juli Zeh: Aanslag op de vrijheid (De Geus, 2010)