Met dank aan Wikileaks

De cables van Wikileaks brengen ook regelmatig nieuws naar boven dat interessant is voor dit blog. De meest recente “ontdekking” is een cable van de Amerikaanse ambassade. Daarin toont een medewerker van de ambassadeur zich ten zeerste geïnteresseerd in het wetenschappelijk onderzoek dat in China wordt uitgevoerd. Een deel van de cable gaat dieper in op de identificatie van personen via hun manier van lopen.

The CAS Institute of Intelligent Machines (IIM) in Hefei has developed a biometrics device that uses a person’s pace to identify them. The device measure weight and two-dimensional sheer forces applied by a person’s foot during walking to create a uniquely identifiable biometrics profile. The device can be covertly installed in a floor and is able to collect biometrics data on individuals covertly without their knowledge. When questioned about the device’s potential applications, IIM officials stated the device was being used by “secret” customers and was not available on the commercial market.

Het is niet zo dat de Chinese onderzoekers daarmee zo uitzonderlijk zijn. Vergelijkbaar onderzoek gebeurt al sedert een aantal jaren aan Britse universiteiten en ook andere wetenschappers speuren druk naar de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden van biometrische toepassingen. #numéro lambda# zet een paar recente ontwikkelingen op een rijtje.

Spionagesatelliet

Opmerkelijk was de cable over het zogenaamde HIROS-project. Onder het mom van een commercieel programma werken Duitsland en de VS reeds een aantal jaren aan de ontwikkeling van een reeks spionagesatellieten. De camera’s op die kunstmanen zouden objecten tot een grootte van 50 centimeter op aarde kunnen waarnemen en via infrarood ook ‘s nachts beelden kunnen maken.

Om het controversiële karakter van dit project te verdoezelen, wordt het spionageproject doelbewust gepresenteerd als een civiel satellietproject voor milieudoeleinden, dat door commerciële partijen wordt geëxploiteerd. Nu blijkt dus dat het project bedoeld is voor de Duitse geheime dienst BND. De spionagesatellieten zouden 200 miljoen euro per stuk kosten en de eerste zouden in 2012 en 2013 geactiveerd worden.

Zweden

Rick Falkvinge van de Zweedse PiratenPartij maakte ook bekend welke invloed (lees: druk) de VS uitgeoefend hebben bij het tot stand komen van de Zweedse dataretentiewet. Waarna een mens zich natuurlijk ook afvraagt welke rol de VS spelen bij het tot stand komen van wetten in andere landen. Of in Europa.