De glazen samenleving. Wie begluurt wie?

Onder de titel De glazen samenleving. Wie begluurt wie? vindt op 25 januari in Brussel een debat plaats over de opmars van surveillancetechnologieën.

Praktisch: dinsdag 25 januari 2011 om 20u in de Beursschouwburg (A. Ortsstraat 20-28, Brussel). Het debat is gratis, maar reserveren is aanbevolen: via info@deburen.eu of via 02-212.19.30.

Overal in Europa doen zich verontrustende ontwikkelingen voor: camera’s in publieke ruimtes, databanken vol e-mailadressen, telefoongesprekken en vingerafdrukken. In deze surveillancemaatschappij of ‘glazen samenleving’ is iedereen een potentieel veiligheidsrisico.

In zijn boek Big Brother in Europa geeft de Belgische advocaat Raf Jespers een goed overzicht van al deze ontwikkelingen en klaagt de Europese surveillancemaatschappij en het veelvuldig gebruik van nieuwe technologieën aan. De Europese Unie speelt een grote rol hierin: ze bouwt bijna ongemerkt een complexe en ongecontroleerde veiligheidsarchitectuur uit met Europol en Eurojust, de grenswachters van Frontex, duur veiligheidsonderzoek, etc.
Leven we in een controlemaatschappij waarin we door Big Brother continu in de gaten worden gehouden? Moeten we zoals Jespers aanmoedigt deze technologieën afbouwen voordat het te laat is of is surveillance een noodzakelijk kwaad om onze veiligheid te beschermen? Is het nodig om meer en meer van onze vrijheden (zoals recht op privacy en non-discriminatie) op te geven om ons te beschermen voor criminelen en terroristen of zijn er alternatieve manieren die zowel onze vrijheden als onze veiligheid beschermen?
Tijdens het debat zullen deze en andere vragen en verschillende actuele surveillancethema’s besproken worden en zal er genoeg ruimte zijn voor vragen en reacties vanuit het publiek.

Sprekers zijn Raf Jespers (auteur Big Brother in Europa en advocaat Progress Lawyers Network), Bart Jacobs (Radbout Universiteit Nijmegen), Gerrit-Jan Zwenne (advocaat,  Bird & Bird), Bart de Koning (freelance journalist), Christian van ’t Hof (Rathenau Instituut), Quirine Eijkman (NJCM). Moderator is Paul De Hert (Vrije Universiteit Brussel)

“De glazen samenleving. Wie begluurt wie?” is het publieke luik van het congres Computers, privacy & data protection en is georganiseerd door de VUB en De Buren i.s.m. NJCM en De Beursschouwburg.