Manifestaties tegen Loppsi 2 in Frankrijk

[vimeo http://vimeo.com/9441147]

Vanaf 18 januari bespreekt de Franse senaat de zeer controversiële wet Loppsi 2. In die wet op de binnenlandse veiligheid worden een heleboel wetsovertredingen op een hoopje gegooid. Zo komen onder meer kinderporno, cybercriminaliteit, internetcensuur, huiselijk geweld, verkeersovertredingen, uitwijzingen, camerabewaking, een avondklok voor kinderen, hooliganisme, kraakpanden, trojaanse paarden, enzoverder aan bod. De tekst bevat in totaal een honderdtal maatregelen, met als rode draad de uitbreiding van de mogelijkheden van politie en gendarmerie om harder op te treden. In december had het Franse parlement de gecontesteerde wet reeds aanvaard.

Op zaterdag 15 januari (en de dagen erna) vinden er in Parijs, Lyon en andere Franse steden verschillende manifestaties plaats tegen die Loppsi 2.

Le projet de « loi d’orientation et de programmation pour la performance de la sécurité intérieure » (dite « LOPPSI 2 ») s’inscrit dans un contexte d’inégalités et de régressions sociales majeures. Fourre-tout législatif, sécuritaire et illisible, ce texte annonce un nouveau modèle de société. Populations pauvres et précarisées, jeunes, militants ou internautes sont spécialement visés, mais toute la population est concernée car ce projet marque un recul général des libertés individuelles.

Alle informatie over de manifestaties en een overzicht van de bezwaren tegen Loppsi2 vind je via antiloppsi2.net. Daarvoor hebben verschillende organisaties, vakbonden, politieke partijen en militanten de handen in elkaar geslagen in een ultieme poging om de wet tegen te houden. Heel wat informatie, waaronder de tekst van het wetsvoorstel, vind je ook op de website Loppsi 2. Hieronder kan je nog een video bekijken waarin een vakbond van magistraten de gevaren van dit totalitaire rommeltje op een rijtje zet.

[vimeo http://vimeo.com/18727821]