Camerabewaking in China


Zo doen ze dat in China. Geen halve maatregelen, maar meteen de hele stad onder camerabewaking. Slachtoffer van dienst is de miljoenenstad Urumqi in noord-west China. De stad werd anderhalf jaar geleden het toneel van ernstige etnische rellen. Sedertdien werden er een kleine 17.000 camera’s geïnstalleerd. Dit jaar wordt dat aantal volgens de burgemeester verder uitgebreid.

In officiële bewoordingen klinkt het dat “the installation of high-definition cameras allows the “seamless” surveillance of sensitive places.” In Urumqi is elke plek blijkbaar een gevoelige plek. Het gaat immers om 3400 bussen, 4400 straten, 270 scholen en 100 shopping centra die onder cameratoezicht staan. In afwachting van de rest.

Chinese mensenrechtenactivisten hebben bezwaar gemaakt tegen het wijdverbreide gebruik van de bewakingscamera’s. Zij wijzen erop dat China weinig doet om de privacy van burgers te beschermen. Volgens een Brits onderzoeksbureau zijn in 2010 in heel China meer dan tien miljoen bewakingscamera’s geïnstalleerd. In Beijing hangen er meer dan vierhonderdduizend. Daarmee benaderen de Chinezen stilletjesaan het Britse voorbeeld, waar alleen al in London een half miljoen camera’s hangt.

Sfeerbeeld van een metrostation in Shenzhen (c) Rolling Stone